divendres, 24 d’octubre del 2014

Castanyada o Halloween? 1a part



 

Aquesta setmana i la vinent, degut a la proximitat de les dates,  m´agradaria parlar de dos festes que d´entrada semblen molt diferents: la Castanyada i el Halloween. Avui ho faré de la primera.

 

La Castanyada és una festa arrelada i típica de Catalunya en què es mengen castanyes, panellets, moniatos i fruita confitada. La seva beguda típica és el moscatell. Se celebra o bé el dia de Tots Sants (1 de novembre) o bé la seva vigília (el vespre del 31 d´octubre). És molt probable que tingui el seu origen en una festa ritual funerària: la nit de Tots Sants es tocarien les campanes per recordar als fidels la necessitat de pregar per les ànimes dels difunts. Els campaners, després de fer repicar les campanes amb força durant hores, reposarien i menjarien fruita del temps (castanyes i fruits secs) amb la seva família i amics propers. A poc a poc, el costum de menjar castanyes es va començar a generalitzar i a estendre´s fins a fer-se popular i convertir-se en una imatge que anunciava l´imminent arribada del fred i del mal temps.

Per això, a finals d´octubre apareixien les castanyeres amb tots els seus estris particulars (faldilla ampla, davantal, caputxa o mocador, fogó i paperines) i durant els primers mesos d´hivern proveïen de castanyes i moniatos calents a la gent per ajudar-los a passar el fred.

         

Els dies de Tots Sants i de Difunts també era tradicional anar al cementiri a recordar i honrar els ésser estimats que ja no es trobaven en aquest món.
Avui en dia, la festa ha agafat un caire molt familiar i també escolar. És costum que els menuts es vesteixin de castanyeres i marrameus i cantin cançons com les següents mentre té lloc l´àpat:
 
Marrameu torra castanyes

a la voreta del foc;

ja n´hi peta una als morros

ja en tenim Marrameu mort.

Pica ben fort,

Pica ben fort,

Que piques fusta,

Pica ben fort.


La setmana que ve us parlaré del Halloween i veurem que potser no hi ha tantes diferències entre totes dues festes...

Gràcies per llegir-me!!







»

4 comentaris:

  1. jo soc més partidaria de la castanyada que de halloween, encara que crec que totes les festes poden conviure

    cada any preparo panellets i fem castanyes a casa, però aquest any amb tanta calor ens menjarem les castanyas amb el bikini ficat jajaja

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jajaja, tens tota la raó, Roser! Quina calor que fa!! ;D

      Elimina
  2. Pues sinceramente el Halloween no me gusta.

    Un beso

    ResponElimina
    Respostes
    1. Mi opinión... la semana que viene! ;) 1 besazo, preciosa!

      Elimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...