divendres, 22 de juliol del 2016

Vampira. Ser o no ser, aquest és el dilema, de Gemma Pasqual i Escrivà





Autora: Gemma Pasqual i Escrivà
Editorial: Jollibre GR, abril 2016
Llengua: Català
ISBN: 9788416661442
Pàgines: 160
 
SINOPSI

La Núria, una jove vampira del nostre temps, acompanyada del seu avi, el comte Estruc, intenta desbaratar els plans malèfics d’uns malvats humans que es creuen d’una raça superior i volen apoderar-se del món.
Una novel·la de vampirs, bruixes i amor, plena d’aventures, que t’atraparà des de la primera pàgina! No podràs deixar de llegir!


L´AUTORA

Va néixer a Almoines (la Safor) el 1967. Ha guanyat el premi Samaruc de Literatura Juvenil el 2002 amb Marina, el 2003 amb Et recorde, Amanda i el 2005 amb L’últim vaixell, el premi Jaume I de Crevillent (2003), el premi Benvingut Oliver (2007), el premi Barcanova (2007) i el premi Mallorca de Literatura Juvenil (2008). A més, en aquesta editorial ha publicat Una setmana tirant de rock, Gènova, “città chius@”, La màgia del temps, La fàbrica i La rosa de paper.


LA MEVA OPINIÓ

Des que vaig veure que la Gemma havia publicat aquesta novel.la, no me la podia treure del cap. Ja sabeu com em fascina el vampir literari, doncs si hi ajuntem també bruixes es converteix en un regal difícil de refusar! I què me´n dieu de la portada? Fascinant, atraient. Em feia por però no podia deixar de mirar-la, amb aquella expressió al rostre, aquella postura, aquells ulls negres i buits que no paraven de guaitar-me... I a la contra, el màgic i maleït dip. Sí, senyor, pintava molt i molt bé.


I si, a més, només obrir el llibre ja ens trobem que està dedicat, entre altres, a Bram Stoker, no vaig poder fer altra cosa que començar a llegir-lo i no deixar-lo fins que el vaig acabar (literalment, em va durar dues hores). 


La Gemma divideix la novel.la en capítols curts, molt breus i ben separats, introduïts per la data i la localització en què tenen lloc perquè el lector sàpiga en tot moment on i en quin instant de la història es troba, perquè ens anem movent en els anys i l´espai i no és qüestió de perdre´s.


L´obra no pot començar de manera més potent: una nena petita, de 5 anyets, desapareix al Raval raptada per una dona misteriosa vestida de negre. Està clar que el lector sap de sobres de qui es tracta: de l´Enriqueta Martí, l´anomenada “vampira del Raval”. Aquesta història, per a mi el plat fort de la novel.la, està magníficament estructurada i explicada. Et fa posar la carn de gallina contínuament. Bravo.


La narradora de la novel.la és la Núria, una de les nenes segrestades per l´Enriqueta i salvada posteriorment pel comte Estruc, història del qual ens és narrada molt al principi mitjançant un flashback i que m´ha encantat. L´amor fraternal que neix entre els dos és tan gran que ràpidament es converteixen en avi i néta, uns vampirs peculiars que no pararan de viatjar donant força a la part històrica del llibre. Així, amb ells, anem a Llers, als Carpats, a Port lligat, a França, a Suïssa, a Madrid, pugem al Titànic i coneixem Vlad (l´Empalador), Dalí, Francesc Macià, Pau Casals o el president Companys, per exemple. Vivim la Primera Guerra Mundial, la República Catalana, la Guerra Civil Espanyola i el règim franquista, i ens arriben notícies de l´Alemanya nazi i de la Itàlia feixista.


I tampoc podem oblidar el paper tan important que juguen les bruixes i el dip a la novel.la, però això ja no us ho explico i deixo que ho descobriu vosaltres. ;)


La Gemma acaba el llibre amb un epíleg on tanca bé la història (al final hi ha sorpreses) i amb un glossari per si el necessitem consultar. La seva ploma és molt elegant i el vocabulari emprat molt cuidat.


Si he d´afegir un però seria al fet que durant 4 cops deixa històries “obertes”: “Però això és una altra història que potser us explicaré un altre dia”. Crec que és un recurs literari fortament lligat a l´oralitat de l´obra (fins aquí d´acord, perquè així es dóna més proximitat entre la Núria i el lector), però potser utilitzar-lo 4 cops dintre d´un llibre de 150 pàgines és massa. Però només és la meva opinió. Per la resta, ha sigut una novel.la que m´ha sorprès per bé (no coneixia cap obra de la Gemma) i m´ha captivat des del primer instant. I us puc ben assegurar que és ben cert que no se la pot deixar fins que s´acaba de llegir la darrera paraula. I evidentment, els petits homenatges que durant tot el llibre trobem al meu estimat Dràcula o al meu admirat Shakespeare m´han robat el cor, fent-me decantar per una valoració de 3,5 estrelles (d´entre 5) al final. 


Realment, és un llibre molt interessant i original que tothom hauria de llegir. No puc deixar de recomanar-vos-el.


Moltes gràcies per llegir-me! I moltíssimes gràcies a la Gemma per la seva amabilitat i enviament de l´exemplar. :D



NOTA: Per les seves característiques, també incloc aquesta lectura dintre del mes temàtic de fantasia. ;)



11 comentaris:

  1. La veritat que els vampirs i tot el que l'envolta no es un tema que em cridi massa. No sortiré a buscarlo, pero si es creues ves a saber.
    U petonet ,)

    ResponElimina
  2. ¡Hola! No coneixia aquest llibre. La veritat es que crida molt la atenció y la portada es molt bonica, com tu dius^^
    Un abraç, ens llegim:)

    ResponElimina
  3. Pues la verdad es que el tema de los vampiros no me gusta, pero gracias por tu recomendación.

    Besos

    ResponElimina
  4. Quin llibre més cuqui, em fa molta gràcia i a més no el coneixia de res. Si el trobo m'ho porto a casa. Ptns.

    ResponElimina
  5. Hola guapa!
    Me gusta el tema de vampiros, aunque este lo dejo pasar. Besotes

    ResponElimina
  6. Aquest és del tipus que li agraden a la meva filla. Apuntat per ella ;)

    ResponElimina
  7. ¡Hola!
    Aunque tiene algo que me llama, de momento he de dejarlo pasar.
    Excelente reseña.
    ¡Nos leemos! :-)

    ResponElimina
  8. Hola, es una pena que no logre entender lo que dices, por que creo que el libro podría llegar a interesarme. Sera para la próxima.
    Un saludo
    cdc

    ResponElimina
  9. I haven't read that book but it seems nice.
    xoxo

    ResponElimina
  10. Moltes gràcies pels vostres comentaris. Sou un solet!! :D Petons!!!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...