divendres, 9 d’octubre del 2015

Un estiu a l’Empordà, de Màrius Carol






Autor: Màrius Carol
Editorial: Edicions 62, labutxaca; juny 2015
ISBN: 978-84-16334-12-4
Pàgines: 240
Per llegir el primer capítol cliqueu aquí 



Resum (contraportada): 


En Marc és un experimentat periodista que es veu obligat a deixar la corresponsalia a Londres per incorporar-se a la redacció amb un càrrec. El seu retorn coincideix amb la mort del seu oncle que li deixa una magnífica masia envoltada de vinyes a l’Empordà, on ell havia passat els estius.

Mentre en Marc intenta posar ordre al mas i de pas a la seva vida, descobrirà una postal dirigida al seu oncle i signada per Romy Schneider. En Marc anirà descobrint pistes sobre la possible relació entre l’actriu i el seu parent mentre es debatrà entre el retorn a la professió o la definitiva retirada a l’Empordà. Dues dones totalment diferents interferiran en la seva vida i l’ajudaran a decidir el seu futur.


Sobre l´autor:



Màrius Carol és director de La Vanguardia. Com a escriptor, l’any 2002 va obtenir el premi Ramon Llull per Les seduccions de Júlia i va aconseguir el Prudenci Bertrana 2009 i el Maria Àngels Anglada 2010 per L’home dels pijames de seda. Altres novel·les seves són La conjura contra el gurmet, El segrest del rei i Una vetllada a l’Excelsior. És autor d’una extensa obra, en què destaca L’enigma Dalí, que va obtenir el premi Así Fue 2004. Com a periodista ha format part, entre d’altres, de les redaccions d’El Periódico, El País o La Vanguardia, on ha ocupat diferents càrrecs.


La meva opinió


Vaig triar aquesta novel.la com una de les lectures per a aquest estiu. Hi buscava camp, desconnexió, pau, tranquil·litat... I quan vaig saber que la Romy Schneider (una de les meves actrius preferides) hi apareixia, ja no vaig tenir cap dubte en llegir-la.

Un estiu a l´Empordà està dividida en 26 capítols, els títols dels quals m´han encantat: clars, exactes i descriptius d´allò que ens trobarem en les properes pàgines. L´escriptura del Màrius és senzilla, directa, amena i preciosa. La seva ploma ret un doble homenatge: per una banda a l’Empordà i per altra al periodisme. En les seves línies hi podem descobrir un grapat d’històries amb força glamour ambientades en aquesta fabulosa comarca. M´ha fascinat la manera com ens introdueix a l’univers de Dalí, i m´ha encantat trobar-hi als grans escriptors Josep Pla i Joan Maragall.

“L´Empordà és el paisatge de Dalí, i aquest mar és la línia de l´horitzó de bona part de la seva obra. Els colors d´aquesta terra són els dels seus quadres i la seva bogeria és la que cisella la tramuntana.” (pàg. 77)

Com a bona novel.la costumista “mediterrània”, la gastronomia també te molta importància en aquesta obra. L´autor converteix el que en principi poden semblar senzilles receptes de cuina en autèntiques obres literàries. Més d´una vegada m´he quedat amb les ganes de tastar els plats que ens presenta. (Particularment, ell és el culpable que últimament cada nit em vingui de gust sopar un bon pa amb tomàquet amb embotit de la nostra terra.) ;)

El Marc, el nostre protagonista, és periodista, sibarita, urbanita i solter, es troba en la cinquantena i ha fet de corresponsal en diverses ciutats europees. Un dia es veu obligat a tornar a la redacció de Barcelona per ocupar un alt càrrec. Mentrestant, rep en herència del seu tiet una masia envoltada de vinyes. En Marc aprofitarà l’estiu per posar ordre al mas i també a la seva vida, ja que malgrat ser un home amb empenta i les idees clares, es troba submergit en un mar de dubtes pel que fa al seu futur, tant personal com professional. 

A poc a poc, veiem que li comença a trobar el gust a la vida contemplativa, als paisatges de l’Empordà i gaudeix al màxim de la gastronomia de la zona. Li venen al cap milers de records, olors, colors i imatges viscudes a la infantesa.

Fent un repàs a la casa, descobreix a la biblioteca una postal de l’any 1982 escrita per la Romy Schneider (l´actriu que va donar vida a l´emperadriu Sissi) i adreçada al seu oncle, en què rememorava afectuosament la tarda que havien passat junts en aquell mas. Encuriosit per la troballa, intenta seguir la pista d’aquella sorprenent història, primer acompanyat d’una bloguera anglesa molt divertida i vital, la Nancy, i després de la interessant filla d’un antiquari amic, la Glòria. Aquestes dues dones tan diferents (Kate Moss i Kate Winslet, com ell les anomena afectuosament) el faran anar de bòlit i seran fonamentals per decidir el seu futur.

Un estiu a l´Empordà és un relat capicua, ja que comença amb la mateixa frase amb la què acaba i això li dóna una sensació d´història rodona al mateix temps que marca un nou començament.

M´agradaria donar les gràcies al Màrius per aquest llibre. M´he perdut entre les seves pàgines i les he anat devorant quasi sense adonar-me´n. M´ha relaxat i he gaudit com una nena amb les descripcions de paisatges i d´històries i amb les referències a Turner, Notting Hill, Bajo el sol de la toscana... M´ha fet molt feliç retrobar entre les seves línies la figura de la Romy, de la seva personalitat, de la seva història i del més que probable final. Llegir aquesta obra ha sigut una delícia. (Us faig una confessió? He somniat en, algun dia, poder escriure un llibre sobre la meva estimada ciutat, Tarragona, amb tant d´afecte i devoció com el Màrius ha escrit aquesta sobre el seu estimat Empordà...)

Moltes gràcies també a la meva estimada labutxaca per l´enviament d´aquest exemplar.

Espero haver-vos temptat perquè passeu Un estiu a l´Empordà... ;) Gràcies per ser-hi!!






13 comentaris:

  1. Hello from Spain: I like your review. It is a very interesting book. Keep in touch

    ResponElimina
  2. Hola¡¡ No me llama demasiado la sinopsis del libro, una pena.. Nos leemos, un besitoo

    ResponElimina
  3. Hola M. Mercé!
    La verdad es que no pinta mal y aunque no es de mi estilo, no lo descarto para un futuro.
    Gracias por la reseña guapa.
    Besos! <33

    ResponElimina
  4. Es la primera vez que leo sobre esta novela. Puede ser interesante conocer más a fondo esos paisajes de Dalí.
    Besos :*

    ResponElimina
    Respostes
    1. Te gustará. La descripción de los paisajes y del lugar es muy buena. Un besazo.

      Elimina
  5. L'he tingut a les mans varies vegades i mai acabo de decidir-me, en part per que l'autor no té les meves simpaties, cosa que és un prejudici prou tonto. Desprès de llegir la teva ressenya m'ho pensaré :)

    ResponElimina
  6. Pues no lo conocía pero no descarto leerlo ^^
    <3

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies pels vostres comentaris. Muchas gracias por vuestros comentarios. Nos leemos! Ens llegim! ;D

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...