dimecres, 18 de març del 2015

Amor prohibit, de Coia Valls


 
 

Títol: Amor prohibit (Amor prohibido en castellà)
Autor: Coia Valls
Editorial: Ediciones B, febrer 2015
ISBN: 978-84-666-5621-4
Pàgines: 344

 

RESUM

Durant el primer terç del segle xv Catalunya tot just aixeca el cap després de fams i epidèmies sense precedents, però la por encara continua sacsejant els seus habitants. La terra tremola com mai no s’havia vist abans i la vall de Camprodon és l’epicentre d’aquell infern. Sota aquesta desolació neix la història d’amor entre en Marc Roselló, un sacerdot cridat a les més altes esferes de l’Església, i l’Agnès de Girabent, filla d’un noble rural de la Seu d’Urgell, que vol seguir les passes de metgesses com Margarida Tornerons o la jueva Floreta Sanoga. Mentre lluiten contra una societat opressora i, també, contra les seves contradiccions més íntimes, els protagonistes trenen un cercle de protecció a l’empara de les relíquies de sant Valentí que descansen al monestir de Sant Benet de Bages. En Pardo, un poeta de l’època, tal com ratifica més tard l’estudiós Martí de Riquer, ja parlava del sant com a refugi dels enamorats. En escenaris com Vic, Manresa, Camprodon o Sant Benet de Bages, l'Agnès i en Marc s’esforcen per acomodar la seva vida a uns sentiments dels quals mai no n’haurien sospitat la força.
 

LA MEVA OPINIÓ

     És un orgull poder exclamar als quatre vents que a la meva terra hi ha escriptors tan formidables com la Coia. La paraula admiració es queda curta després d´haver llegit la seva darrera obra, Amor prohibit, una novel.la històrica que mitjançant el relat d´amor del Marc i l´Agnès, ens submergeix en un apassionant viatge a la Catalunya del segle XV i als grans terratrèmols que la van sacsejar.

La novel.la consta de 344 pàgines (que realment es fan molt curtes) i està dividida en set llibres, cadascun dels quals té una cita introductòria. El quart llibre m´ha agradat especialment perquè és com un viatge a l´interior dels personatges principals i secundaris més importants de la novel.la. Les seves ànimes se´ns obren i coneixem les seves històries i pensaments més profunds.

M´ha captivat la figura de l´Agnès, la protagonista. És un personatge rodó i ben construït de cap a peus: intel.ligent, audaç, valenta, empàtica, generosa, optimista i amb grans ideals. El seu somni és convertir-se en metgessa i ho arrisca tot (literalment) per poder-ho aconseguir. Al mig del seu viatge coneix el Marc (un jove sacerdot) i sorgeixen l´amor i desig, però també el patiment. La seva relació no és fàcil, però és una dona forta que sempre aconsegueix mantenir el seu nord. Fins i tot en les seves hores més fosques, aconsegueix que el lector descobreixi en ella una llum d´esperança que ens indica que no es rendirà. És una heroïna d´aquelles que marquen el lector per tota la vida. Al llarg de les pàgines, puc dir que s´ha convertit en íntima amiga meva i m´hauria encantat passar més estones amb ella.

L´autora ha investigat molt abans d´escriure aquest llibre, i per ella sabem que a la Baixa Edat Mitjana hi havia dones que exercien tasques sanitàries a la Corona d´Aragó, tot i que existís clarament la prohibició que les dones poguessin exercir com a metgesses o sanadores. Molts cops posaven en perill les seves vides per dur a terme el seu propòsit.

És molt important esmentar que l´any 1407 es pot trobar documentada la Margarida Tornerons, cirurgiana de Vic. A més, a Santa Coloma de Queralt també hi havia la Floreta Sanoga, una de les primeres dones científiques documentades de la història catalana. Per això (i per altre motius) aquest llibre va molt més enllà d´una simple història d´amor “ensucrada”. Per a mi ha sigut crucial trobar-hi tot aquest fonament històric i real. La Coia ha fet una gran feina de recerca que es veu molt ben reflectida a la novel.la. També sabem que altres personatges secundaris com l´abat Pere Sadaval, la priora Margarida Querol o sor Hugueta van existir realment.

En paraules de la mateixa autora, “en Marc Roselló, l´enamorat de l´Agnès, és un pre-humanista. Té fam de saber, es deleix pels llibres, escorcolla als scriptoriums, tradueix… El camí més indicat, aleshores, per satisfer la seva set i accedir al saber és entrar a formar part de l’Església. Ell vol arribar molt alt, vol accedir al poder mitjançant l’estudi.  Però aleshores s’enamora i ha d’escollir...” El Marc està atrapat en el voler i no poder en la seva relació amb l´Agnès. No s´atreveix a donar el darrer pas per desafiar públicament les normes. L´Agnès se n´adona: “una part d´ell sempre seria un misteri, un cau tancat on només s´atendria la voluntat del seu esperit” (pàg. 199)

Una anècdota que he descobert a partir de l´obra i que no sabia és que la relació entre Sant Valentí i Catalunya ve de lluny i es tracta d´una antiga tradició catalana. El Sant fou enterrat al Monestir de Sant Benet de Bages i al segle XIX les seves despulles van ser traslladades a Navarcles de manera que el seu culte es va anar estenent per tota Catalunya.

Resumint, que ens trobem davant d´una història magníficament explicada i documentada, acompanyada d´una narració excel.lent i d´uns personatges inoblidables. Us animo a totes i tots que us la llegiu!

Gràcies per ser-hi sempre!
 
* Moltes gràcies a la Coia per cedir-me ambdós exemplars! :D
 

Fonts consultades: Amor prohibit, de Coia Valls i l´entrevista que el Jordi Milian li va fer a l´autora el passat 3 de febrer a L´illa dels llibres

Web oficial de l´autora: https://coiavalls.wordpress.com/
Facebook: Coia Valls

Twitter: @CoiaValls

5 comentaris:

  1. Me encantan este tipo de novelas y ésta me ha llamado mucho la atención. Muchas gracias por tu recomendación.

    Besos

    ResponElimina
  2. té molt bona pinta aquest llibre, l'apunto a la meva llista

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies a vosaltres, Joanna i Roser! Us encantarà!!

    ResponElimina
  4. Hola guapísima !! Pero que buena pinta tiene este libro xD, y aunque me gustan diversas temáticas ... sin duda alguna las novelas históricas siguen siendo mis auténticas preferidas ... así que sin duda alguna tomo muy buena nota de este libro !! Como siempre, un post genial :-) !! Mil gracias por el post tan bien detallado ^_^ !! Un petonàs enorme, guapíssima :-D

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...